Editie 2018

In de voormalige kerk De Duif vond op zaterdag 8 december de 24e editie van het COC Songfestival plaats. Aan deze feestelijke regenboog-liedjeswedstrijd deden o.a. diverse COC-afdelingen uit het hele land mee. 

--------------------

DEELNEMERS

De volgende deelnemers deden mee aan het festival.

COCSF2018 COC Zeeland (300x225).jpg

COC Zeeland | Le Pianiste qui Chante Doucement | Vergeef Mijn Stilte | Tekst & Muziek: Kees Kuiper

“Vergeef Mijn Stilte” gaat over het houden van al die verschillende mensen om je heen. Van ze houden en ze zien zoals ze zijn. Over opgroeien in een kerk waarin soms geen plek lijkt te zijn voor wie anders is. Over toeschouwer zijn of opstaan tegen onrecht.

Kees is geboren in het Zeeuwse Vrouwenpolder, is pianist en schrijft al jaren liedjes voor het COC Songfestival. Voor deze editie zingt hij voor het eerst zelf. Om te winnen van de stilte en te vertellen van de liefde waarin hij nog steeds gelooft. 

Het festival wordt dit jaar gehouden in een voormalige kerk. Dit nummer gaat over het geloof, gemaakt en gezongen door de zoon van een dominee. “Le pianiste qui chante doucement,” omdat de meeste liedjes ontstaan in het midden van de nacht. 

COC Rotterdam Rijnmond | De Divanova’s | We Are Here Now | Tekst & Muziek: Alice Wessels

Mandy Rotgans en Alice Wessels leerden elkaar kennen tijdens de Passion van het Oosten. Er was een klik tussen beide dames en ze wilden dolgraag een keer samen aan een eigen project werken. De deal was snel gesloten toen Alice door COC Rotterdam Rijnmond gevraagd werd mee te doen aan het COC Songfestival.

Alice Wessels heeft in samenwerking met Sandra de Bruin en Leo Sienot het nummer voor het COC Songfestival geschreven. Beide dames hebben hun sporen ruimschoots verdiend binnen de muziek. Ze kunnen niet wachten om hun speciaal voor het COC Songfestival geschreven lied te laten horen!

Het nummer We Are Here Now gaat over de wederom opvlammende homovervolgingen momenteel in bijvoorbeeld Rusland en Tanzania. Het nummer spreekt over hoop, vechtlust en eigenwaarde. We zijn er! Zonder angst. Wen er maar aan. We wijken niet. Nooit!

COCSF2018 COC Rotterdam Rijnmond (300x225).jpg
COCSF2018 COC Noordoost Brabant (300x225).jpg

COC Noordoost Brabant | Mark Schilders | Vogelbekdier | Tekst & Muziek: Mark Schilders

Mark Schilders is singer-songwriter en zingt tijdens het COC Songfestival het lied 'Vogelbekdier' waarmee hij een tijdje geleden uit de kast is gekomen als biseksuele man. En ook dat etiket is voor hem niet precies de vlag die de lading dekt.

Hij gelooft dat het regenboogverhaal betekenis heeft voor ieder mens en dat we in essentie multisexuele wezens zijn. Mark wil daarom dit opgewekte lied in de wereld laten schallen.

COC Regio Nijmegen | FIER! | Goed Genoeg? | Tekst: Jos de Ridder & Debby Marijnissen | Muziek: Debby Marijnissen

FIER! brengt Goed Genoeg? Het is een catchy poprocknummer met pit. Nog altijd op zoek naar de vrouw van haar dromen loopt Nicole - de leadzangeres van FIER! - stad en land af tot ze bedenkt dat er meerdere wegen te bewandelen zijn in de digitale wereld…

Over die alternatieve zoektocht naar die ene, die alleen voor haar bestemd is, gaat het lied dat zij samen met Debby, Karin en Jos in de backings voor u ten gehore zal brengen. Ga mee op reis met FIER!

COCSF2018 COC Regio Nijmegen (300x225).jpg

 

COCSF2018 COC Midden-Nederland (300x225).jpg

COC Midden-Nederland | Kees & Ingeborg | 1730 (In de Schaduw van de Dom) | Tekst: Ingeborg Hornsveld | Muziek: Kees van den Berg

Kees & Ingeborg zijn allebei al jaren actief in de Utrechtse regenboogcommunity en hebben beiden een creatieve achtergrond in theater en muziek. Ze zingen sinds kort samen en brengen het zelfgeschreven lied '1730 (in de schaduw van de Dom)'.

Het liedje gaat over de sodomieprocessen in de 18e eeuw. COC Midden-Nederland is trots op deze inzending die muzikale invulling geeft aan een belangrijke en pijnlijke 'zwarte bladzijde' uit de geschiedenis die lang niet bij iedereen bekend is.

 

COC Limburg | Floortje Hover | Isabelle | Tekst & Muziek: Floortje Hover

Na enkele Jaren van afwezigheid is Limburg weer terug op het COC Songfestival. Floortje Hover is een Nederlandstalige singer-songwriter. In 2016 heeft ze, naast het uitbrengen van haar debuutalbum “Onderweg”, ook succesvol haar studie aan het Conservatorium afgerond.  Haar groeiende repertoire bestaat uit eigen, Nederlandstalige liedjes die zich het best laten vangen onder de noemer kleinkunst. Hierbij begeleidt ze zichzelf op gitaar. Critici vergeleken haar liedjes met Claudia de Breij, Acda en de Munnik en Norah Jones. Ook een tweede CD is op komst. Het afgelopen jaar tot heden is ze werkzaam op een middelbare school in Weert, waar ze inspiratie opdoet voor meerdere nieuwe nummers.

Floortje Hover weet mensen op een originele manier te raken met haar eerlijke, directe teksten die voor iedereen herkenbaar zijn. Haar liedje Isabelle heeft ze geschreven voor en over haar vriendin.

COCSF2018 COC Limburg (300x225).jpg
COCSF2018 COC Leiden (300x225).jpg

COC Leiden | Sann | Ik Vecht Voor Jou | Tekst: Sann | Muziek: Vocalevents en Martin Duiser / Peter Schön

Al vele jaren is Sann nauw betrokken bij het Leidse COC. Van barmedewerker, voorlichter tot organisator van een feest, niets is haar vreemd. Als klein meisje was zij al vroeg gepassioneerd van het Eurovisie Songfestival en droomde ze ervan om daar zelf een keer op het podium te staan. Nu vele jaren later in het kielzog van de beroemde woorden van Dr. Martin Luther King "I have a Dream" dacht ze waarom niet.

Met haar zelfgeschreven nummer Ik Vecht Voor Jou heeft ze de roze gemeenschap wel wat te vertellen: Wees trots op wie je bent. Als LHBTI'er in de Leidse omgeving ziet Sann een hoop gebeuren op straat maar ook in de media. Het laat haar niet koud als roze mama van twee pubers dat de wereld zo hard is. En dat homofobie nog steeds niet de kop is ingedrukt . Hoe kan je je kinderen leren dat ze mogen zijn wie ze willen zijn als de wereld buiten hard is naar de roze gemeenschap toe? En dat het niet vanzelfsprekend is dat je jezelf mag en kan zijn. Iedere ouder wil zijn kinderen beschermen tegen elke vorm van geweld of discriminatie. Het lied heeft zij zelf geschreven en is een schreeuw naar een betere wereld waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn.

 

 

COC Kennemerland | De Reizigers | Geen Woorden Voor | Tekst: Fons Stam | Muziek: Eric Coolen

De Reizigers bestaat uit zes leden: Jos Ahlers is een Haarlemse zanger, acteur, schrijver en communicatie-expert. Eric Coolen is een Haarlemse illustrator, componist en muzikant. Fons Stam schrijft liedjes en speelt ze ook zelf. Henk Tijbosch is een grafisch ontwerper en muzikant. Alain Timmers is muzikant en organisator van evenementen. Maarten Brock is Neerlandicus, muzikant en bespeelt de cajon.

Het lied vertelt het verhaal van een relatie, die niet bestand is tegen het nachtleven in de scene. Geen Woorden Voor schetst de situatie en neemt de luisteraar mee op een reis die niet gepland was. Is er een weg terug?

 

COCSF2018 COC Kennemerland(300x225).jpg
COCSF2018 COC Groningen en Drenthe (300x225).jpg 

COC Groningen & Drenthe | Skott Major | I’ll Still Love | Tekst & Muziek: Vivian Majoor

Skott Major (Vivian Majoor), een 24-jarige muzikant en multi-instrumentalist uit Groningen, heeft liedjes leren schrijven in de ruim zeven jaar dat ze in Zuid-Amerika woonde als zendelingskind in een christelijk gezin. Met invloed van gospel en folk schrijft Skott rustige muziek over onder andere liefde, wereldproblemen, familieproblemen en acceptatie. Inmiddels heeft ze podia als Stadsschouwburg in Groningen, Noorderzon, Tivoli Utrecht en Metropool Hengelo aangedaan. 

Haar nummer I'll Still Love is een protestnummer over het geweld en discriminatie tegenover de lgbtq+ gemeenschap. De grote lijn van het lied is fight hate with love.

LHBT Emmen | Martin Rhebergen | ”Sex, Nee Dankjewel” | Tekst & Muziek: Martin Rhebergen

LHBT Emmen doet dit jaar voor het eerst mee met het COC Songfestival. De groep is twee jaar geleden opgericht en organiseert maandelijks bijeenkomsten voor LHBT-ers in Emmen en wijde omgeving. Voor nu zijn ze apetrots op de inzending voor het COC-Songfestival wat wel heel erg hoog op het verlanglijstje stond!

Martin Rhebergen is 56 jaar en deeltijd-Drent van geboorte. Hij identificeert zich als zoeker, dichter, speler, tobber, verteller, zwoeger, ketter, monnik, liefhebber, vinder, aseksuele homoman, verrekijker, dromer, burger, weter, dwaler, holenbroeder, eenling, twijfelaar en meer. Ook treedt hij sporadisch sinds jaar en dag op in kleine en besloten kring. Hij droomt van een eenvoudig leven onder de zon en weet nog niet wat hij later worden wil. Misschien wel liedjeszanger.

Het lied Seks Nee Dank Je Wel stelt zowel de problemen als de mogelijkheden aan de orde tegenover welke een willekeurig individueel lid van de LHBTQIAP+ -community zich geplaatst ziet ten aanzien van seksualiteit, intimiteit, verlangen en distantiëring. Vanuit een verkennende omschrijving van de persoonlijke en algemene thematiek komt het individu steeds meer tot een eigen visie, waarover hij vervolgens communiceert met de omgeving in het algemeen en zijn geliefde in het bijzonder. Duidelijke standpunten worden hierbij niet geschuwd. Ratada tada tada tadaadada tadada PAM PAM heeft al menig fel debat ontketend.

COCSF2018 LHBT Emmen (300x225).jpg
COCSF2018 COC Eindhoven en Regio (300x225).jpg

COC Eindhoven en Regio | X-istance | Anders | Tekst & Muziek: Jerry ten Bhomer

Iedere jongen die homoseksuele gevoelens bij zichzelf ontdekt herkent het: de constatering dat je anders bent dan anderen en de twijfel hoe je omgeving daarop zal reageren. Ben je wel goed genoeg vraag je je vertwijfeld af waarna je er vroeg of laat achterkomt dat het antwoord daarop een volmondig "ja" is.

In een zelfgeschreven nummer zingt X-istance met leadzanger Jerry ten Bhomer het nummer 'Anders' waarop de twijfels voorafgaand aan een coming-out worden bezongen. Het achtergrondkoor bestaat uit Joost Veenhuysen, Eduard Rozendom, Peter Jacobs en Ton Ditewig, mannen die dit proces allemaal al hebben doorgemaakt en zorgen voor de morele- en vocale ondersteuning.

 

DWH Delft | Ankie van der Pas en band | She is the One | Tekst & Muziek: Ankie van der Pas, Erik Westra en Puck de Keyser

DWH Delft pakt dit jaar groots uit met een dreamteam van eigen bodem. De gouden keeltjes van Doris van Iperen en Rosa Smit sluiten naadloos aan op het ruige stemgeluid van leadzangeres Ankie van der Pas.

Ankie van der Pas maakte al heel wat vlieguren in de muziek. Tijdens de jaren 80 was zij leadzangeres van Nederlands eerste vrouwensoulband Mama's Got a Headache, zong o.a. bij de formatie Flairck en had haar eigen (jazz)combo's en bands waarmee ze succesvol door binnen- en buitenland toerde. Vorig jaar gooide ze hoge ogen in Groningen met haar deelname aan het festival.

“She is the One” is een meeslepende ode aan de vrouwenliefde, de zoektocht naar de ware die, voor vrouwen die van vrouwen houden, niet altijd over rozen gaat.

COCSF2018 DWH Delft (300x225).jpg
COCSF2018 COC Amsterdam (300x225).jpg

COC Amsterdam | BUST! | Friends Are Forever | Tekst: Steven Vermeulen | Muziek: Jim Leitch

De band BUST! bestaat uit zes personen, maakt songs met een link naar het songfestival en omarmt diversiteit. Friends are Forever is speciaal voor deze editie van het COC Songfestival geschreven. 

De band bestaat uit geliefdes, ex-geliefdes, familie en bovenal vrienden. De langste vriendschap op het podium is 36 jaar en de kortste 32 jaar. Met elkaar hebben ze de coming out van een aantal meegemaakt, break-ups, het ontstaan van nieuwe liefdes maar boven alles bleef de vriendschap bestaan. Friends are forever, words, laugh through the tears.

--------------------

PRESENTATIE

De presentatie was dit jaar in handen van drie dames uit de wereld van theater, muziek en varieté: Luna Lunettes, Merel Moistra en NIKI TODAY. Zij zullen de avond in goede banen leiden en de deelnemers aan het grote publiek introduceren.

Merel Moistra is International Allround Cabaret Entertainer en deed zelf al enkele malen met groot succes mee aan het COC Songfestival.

Luna Lunettes is theatermaakster en presenteerde vorig jaar nog de voorronde in Amsterdam. Dit jaar neemt ze de grote finale op zich en met veel plezier! 

NIKKI TODAY is een glamorous theaterdier en werd in 2016 Miss Travestie Holland. Ze zingt als een broeds nachtegaaltje!

collagepresentatoren2018 (300x286).jpg

--------------------

collagevakjury2018 (300x300).jpg

VAKJURY

De vakjury beoordeelde samen met de 13 publieksjuryleden de inzendingen voor het festival. Op basis van zang en uitvoering, tekst en muziek en het LHBTI-thema gaf elk vakjurylid punten en bepaalde zo met de juryleden uit de 13 regio's de winnaar.

We hadden een geweldig team van vakjuryleden, namelijk: 

Sjors van der Panne (bekend van The Voice en vertolker van het prachtige Nederlandse chanson), Astrid Nijgh (bekend zangeres), Astrid Akse (singer songwriter), Thom Goderie (Mister Gay 2011 en veelbelovend presentatietalent) en Dana Petlan (winnares van de vorige editie).

We zijn heel blij en trots met deze geweldige toppers!

--------------------

INTERVAL ACTS

Tijdens de finale werden interval acts verzorgd door House of Today, Dana PetlanREINDIER, DirQ en GALAkoor. 

GALAkoor is het eerste klassieke LHBT-koor van Nederland.

GALAkoor.jpg