Archive for augustus, 2010

Deel 2: Het voorronde-seizoen is begonnen!

dinsdag, augustus 31st, 2010

31 augustus 2010

Beste lezers en lieve lezeressen,

Over een kleine 3 maanden is het zover: de finale van het COC Songfestival 2010 in Vlissingen. Tenminste 11 regio’s zullen op 27 november in het knusse en inmiddels bekende Arsenaaltheater strijden om de eer.  Op dit moment hebben zich al 11 regio’s aangemeld en als je heel alert bent en supersnel reageert als regio zijnde, dan kan je nog meedoen, want de sluitingstermijn is  1 oktober.

Wie gaan er meedoen?

Eén kandidaat staat al vast en dat is de kandidaat voor COC Limburg. Op 25 september zal de bekende hartenbreker Romeo Samuel voor de derde keer op rij meedoen aan de finale in Vlissingen. Romeo kwam twee jaar eerder geleden uit voor Stichting Lavelöss, een Limburgse gay-jongeren stichting en vorig jaar, wie herinnert het zich niet (mét broer Wouter Samuel  en Arnan Samson en levensgrote beer) werd hij nog zesde voor COC Zwolle. Dit jaar doet Romeo het volledig solo en hij belooft flink uit te pakken: Publiek en jury in café Rosé (COC van Maastricht) zal op 25 september mogen kiezen uit drie zelfgeschreven nummers waarvan één met een ondertitel (ben dol op ondertitels). En de ondertitel is SEX. Behalve de drie nummers waaruit gekozen mag worden zal Romeo bekende songfestivalhits zingen. Titels van de drie nummers en wie er in de jury zitten, lees je in de volgende column. Vast staat al wel dat Tessa International (ja hoor, zelfs met geen stormram weg te slaan bij het COC Songfestival) zal de avond presenteren. Komt allen!

Behalve Limburg zal ook traditiegetrouw COC Nijmegen uitpakken met hun voorronde en dit jaar zelfs groter dan ooit. Samen met COC Arnhem onder de naam SongfestivalKAN zal COC Nijmegen onder leiding van Albert-Jan Aartsen, de heerlijke hoog-droog humor gehalte presentator op 30 oktober in de Steigerzaal (de spanning steigert J) te Nijmegen kiezen uit vijf kandidaten per COC. Twee kandidaten voor Nijmegen staan al vast. Zit Mellebel Melanie daarbij? U leest het in mijn volgende column! In de jury vinden we grande dame Madelaine Petram, ongetwijfeld prachtig uitgedost (zoals vorig jaar) en wethouder Henk Beerten. Het vierde jurylid is op dit moment nog niet bekend. Ik hoor u denken, wie is dan jurylid nummer drie? Een heel leger krijgt me nog niet weg bij het COC Songfestival want ik ben jurylid nummer drie. Lastig? Ja! Ik ken een aantal deelnemers persoonlijk en hoogstwaarschijnlijk logeer ik bij één van de deelnemers op de bewuste avond (dat kan nog spannend worden!) maar….ik beloof plechtig, ben nu uiterst serieus, dat ik mijn punten geef aan het beste lied met de beste vertolking ongeacht wat mijn relatie met die persoon is. Roy, die vorig jaar zijn primeur maakte als tekstschrijver en meteen de finale won, zal uiteraard aanwezig zijn op de avond der avonden en zijn winnende lied nogmaals zingen samen met zijn Mellebels. Saillant detail: Roy werd vorig jaar bij de voorronde tweede  in Nijmegen en won uiteindelijk de finale met zijn Mellebels. Kristof die vierde werd in Nijmegen behaalde ook een zeer verdienstelijke plek in de finale met een gevoelige ballade. Nijmegen staat er om bekend de grootst opgezette voorronde te organiseren en overtreft dat dit jaar, door de samenwerking met Arnhem. Ook als je niet wint in Nijmegen is een overwinning tijdens de finale niet uitgesloten. Voor tips: Schiet multitalent Roy aan op 30 oktober. Of als je er toch bent, Kristof won ook al eens in Nijmegen de finale, voor Limburg weliswaar, maar toch! Komt allen!

Delft (DWH) zal ook dit jaar een formatie vormen rond frontman Michel Fleur, de choreografie zal wederom superstrak worden aangevoerd door vriendin Erna la Diva. Vorig jaar de meest hilarische act op het festival, Delft brengt immer entertainment. Meer daarover in de volgende column.

Belangrijk om te weten:

1/3 van de kaarten is reeds verkocht! Aarzel niet te lang en voorkom teleurstellingen en bestel nu alvast je kaarten! Als de voorronde kort vóór de finale wordt georganiseerd, zoals SongfestivalKan op 30 oktober, kan het zomaar zijn dat ouders, vriendjes en vriendinnetjes te laat zijn om nog kaarten te bemachtigen voor de finale. Dat zou sneu zijn!

Wie maakt het festival mogelijk?

Vanwege het overweldigende succes vorig jaar, het strand van Vlissingen is nog steeds rul (en op zeeschepen bij Vlissingen hoor je nog steeds “La da da di da” van Bert van Gent met het leukste achtergrondkoortje ooit) komt gemeente Vlissingen dit jaar wél over de brug en betaalt mee aan de finale. Net als twee gulle anonieme gevers en de Stichting Moerman. Behalve geld zijn de manvrouwkrachten niet minder belangrijk en dus noem ik ze hier:

Jurry Joosse, overall coördinator, 1e aanspreekpunt, Ronald Wisse, assistent coördinator, Ad Bakhuizen, financiën, Pascale Petitiaux, website en programmaboekje, Ruby Engelberts, coördinator afdelingen en deelnemers en René de Beer, kaartverkoop . Hulde aan deze helden!

Last but not least:

De jury.

Half september wordt officieel bekend gemaakt wie er in de jury plaatsnemen. Twee namen zijn al bekend, in mijn vorige column gaf ik al een minutieus tipje van de sluier. Tipje is dit keer wat groter, voor diegene die weet wie de juryleden zijn, reageer op deze column en onder de juiste inzendingen verloot ik een meet-and-greet arrangement (incl. borrel) met de juryleden, winnaar en presentatrices. Eén jurylid werd ooit 14e voor Nederland op het Eurovisie Songfestival. Een ander jurylid heeft ooit samengewerkt met Björn van ABBA. Laatstgenoemde is een kei in woord en schrift dus deelnemertjes en deelnemerinnetjes, weet wat je zingt!

Van presentatrice Marga Bult hebben we de afgelopen weken kunnen genieten van haar real-life soap op TV-Oost (check de site uitzending gemist) in aanloop naar haar 440-jarig jubileum. Inmiddels is het feest achter de rug en het was een gigantisch spektakel. Komt Babe weer terug? Wie zal het zeggen, het succes was groot en de zin is aanwezig. Marga straalt als nooit tevoren en wat is het toch heerlijk dat wij allen van haar mogen genieten op 30 oktober in Vlissingen.

Laatste roddels: Harm Edens kon niet, Arie Boomsma evenmin maar onderhandeld wordt nog met een coryfee die zijn weerga niet kent om plaats te nemen in de nu al illustere jury. U leest het allemaal in mijn volgende column.

Ik ga eerst nog even naar Madeira met mijn man (ja, ik heb een man sinds een half jaar, groupies hebben het nakijken dit jaar J) en kom half september bij u terug met een update over de voorrondes en de bekendmaking van de juryleden.

Tot dan

Veel liefs

Tessa International