Archive for oktober, 2010

De benjamin van de finale en hoera: Vera!

zaterdag, oktober 23rd, 2010

Deel 6, 23 oktober 2010

Beste lezers en lieve lezeressen,

Met nog maar 6 weken te gaan voor de finale neemt de spanning toe en volgen de columns elkaar in moordend tempo op.  Niet vreemd want elke week is er heet nieuws! Te beginnen met de jury:  De voorzitster van het COC, Vera Bergkamp zit in de jury van de finale van het COC Songfestival. Pikant detail:  Nog maar 2 jaar geleden stond Vera zelf op het podium in Roermond, toen nog samen met co-voorziter Wouter Neerings. Samen met een internationaal gezelschap in bont gekleurde outfits zongen zij een lied over de regenboog. Toenmalig  jurylid en beroepsbabbelaar Sipke-Jan Bousema sprak na Vera’s optreden de legendarische woorden: ‘Het was ontzettend vals, niet om aan te horen, maar wat hebben jullie een lol”.  Vera is sinds dit jaar dé voorzitster van het COC en daarnaast columniste voor het veelgelezen damesblad ‘Zij aan zij’ (heel wat anders dan de Libelle en veel interessanter) De organisatie en ondergetekende vinden het een eer dat zij de plaats inneemt van Coot van Doesburgh (lees vorige column).  Met Justine Pelmelay en Frank Houtappels maakt Vera de finale-jury compleet.

Voor COC Zwolle doet Davey van der Sluis mee, de benjamin van het festival met zijn achttien lentes jong. Davey treedt al geruime tijd op en heeft een eigen website (www.daveyvandersluis.nl) waar hij heel openhartig zijn korte maar bewogen levensverhaal vertelt. De band van Lorelei (HomoJongerenplatform) heeft ook enkele piepjonge leden en in het achtergrondkoor van Mirko (Krijger-Zuiderwijkstichting) zit ook een schone jongeling maar vooralsnog is Davey de jongste deelnemer. Ik had zijn vader en moeder kunnen zijn J maar ach met potten pancake en een frivole krul in mijn haar doe ik nog vrolijk mee met de jonge honden en kittens.  Jonge Emmenaar Davey, veel succes met je laatste voorbereidingen en ik beloof je een warm welkom in Vlissingen bij de roze familie die COC Songfestival heet.

Dan resten nog maar drie regio’s, Leiden, Friesland en Amsterdam waar we tot op heden nog niets van weten. Jurry Joosse, dé man achter de organisatie  doet zijn uiterste best om iets los te krijgen van deze COC’s maar helaas nog zonder resultaat. In mijn volgende column ongetwijfeld meer nieuws van de mysterieuze kandidaten.

Volgend weekend weten we wie Midden-Gelderland én Nijmegen gaan vertegenwoordigen. Ik heb er al veel over geschreven en terecht: Grote roze talenten komen traditiegetrouw samen in de oudste stad van Nederland. Nieuw is dat ook Jos de Ridder, winnaar voorronde Nijmegen van vorig jaar, zijn nummer ‘Schijn’ ten gehore zal brengen. Jos doet ook dit jaar weer mee, de lat ligt dus hoog maar de concurrentie hijgt in zijn kortgeschoren nekje. Denk maar aan achtergrond-diva die een stap naar voren zet dit jaar: Melanie. En dan noem ik nog niet eens de andere kandidaten. Het wordt hoe dan ook een spannende avond. De avond beleeft zijn apotheose in café Mets waar de winnaars van beide regio’s hun winnende lied nogmaals zullen laten horen en waar we tot in de kleine uurtjes de afterparty zullen beleven. Volgende week een uitgebreid verslag!

Wist u dat?

Miss Teddy (Gree Pal) al weken de show steelt in het RTL5 programma ‘Take me out’. Ze heeft al een date gehad maar die beviel niet dus is ze weer terug in het vrouwenlegioen. Alleen al de opkomst van Teddy in haar flamboyante creaties maakt het voor mij meer dan de moeite waard om elke avond gekluisterd aan de buis te zitten

– La Madelaine, collega-jurylid Nijmegen/Arnhem en ondergetekende een druk e-mailverkeer hebben om de outfits voor 30 oktober op elkaar af te stemmen

– de nieuwe single van presentatrice Marga BultDansen in de zon’ het heel goed doet in de hitparade

– de afterparty ná de finale in Vlissingen het grootste holebi-feest is wat in Zeeland wordt gehouden

– dat je als holebi daarbij aanwezig MOET zijn om je winkans in de liefde te vergroten

– dat ik al vergeven ben sinds begin dit jaar en gelukkiger dan ooit J

De bladeren vallen, het is nat en guur buiten maar onze songfestivalhartjes zijn warm. Lieve deelnemers, succes met de voorbereidingen en tot volgende week, in mijn volgende column met een uitgebreid verslag van de voorronde der voorrondes.

Veel liefs

Tessa International

 

 

Coot (oh jee), Dorka en Kleine en Mirko’s premiere

maandag, oktober 18th, 2010

Deel 5, 18 oktober 2010

Beste lezers en lieve lezeressen,

Goed en slecht nieuws in deze colum. Ik begin maar meteen met het slechte nieuws (dan kan de verwerking ervan ook meteen beginnen) : Coot van Doesburgh zal niet plaatsnemen in de vakjury tijdens de finale in Vlissingen. In mijn vorige column schreef ik al dat Coot’s nieuwe bundel ‘Licht’ met 100 (!) liedjes af is en nu wil het toeval dat de perspresentatie van de bundel én de cd (met de 10 mooiste parels van de bundel, gezongen door Karin Bloemen en ook nog een duet van Karin en Paul de Leeuw)de dag na de finale in Utrecht plaatsvindt. Dat wist Coot allang maar wat zij pas sinds deze week weet, is dat de IKON de presentatie vervroegd heeft naar de ochtend. Coot kan niet ’s avonds in Vlissingen op haar jurystoel stralen én de volgende ochtend fris en fruitig haar meesterwerk presenteren. Ze vindt het zelf heel erg jammer en zij niet alleen dat ze moet afzeggen voor de vakjury dit jaar. Maar Coot zal Coot niet zijn als zij meteen op zoek is gegaan naar een vervanger (m/v). Of de organisatie daarmee akkoord gaat, is op dit moment nog niet bekend maar dat horen jullie natuurlijk van mij zodra daar meer over bekend is. Ik kan al wel vast verklappen dat het om een persoon gaat die heel enthousiast is en een flinke vinger in de pap heeft als het gaat om televisie, film en toneel. Later meer! Eerst maar even verwerken dat de vrouw met het warme stemgeluid en tevens koningin van de liedteksten er niet bij is bij de finale.

En nu het goede nieuws: Mirko heeft afgelopen zaterdag in het COC Middelburg zijn lied voor de eerste keer ten gehore gebracht aan de Zeeuwse achterban. Het COC-café was LAAIEND enthousiast en hoopt nu al op een prolongatie van de titel voor de Krijger-Zuiderwijkstichting. Bij de gadgets zie je het filmpje van een eerder optreden van Mirko waarbij hij met zijn lied “Raindrops” de prijs Newcomer 2010 won. Op 5 min. 30 barst Mirko los (tip voor de ongeduldigen onder ons). Mirko was afgelopen vrijdag al gearriveerd in Kats met zijn manager, jawel, om te repeteren met zijn nieuwe achtergrondkoor. Altijd spannend of het klikt en het antwoord is volmondig JA (spreek uit met dikke zoenlippen en een Duits accent). De helft van de zangformatie ‘Mag het licht uit’ is zijn koor aangevuld met vers bloed zodat zijn koor uit 3 mannen (o.a. een hele jonge jongen, net uit de kast, is dat niet enig?!) en 3 vrouwen bestaat. Met een delegatie bestaande uit Gonnie, Remi en Peter (de knuffelbeer van 2Much, jarenlang graag geziene (b)aardige rakker op het COC Songfestivalpodium) toog Mirko met zijn manager naar Middelburg. De voorzitters van COC Zeeland en, vooral belangrijk, van de Krijger-Zuiderwijkstichting zijn vereerd dat Mirko de Zeeuwse handschoen oppakt. Maar ook de dames van Passe Partout, de inzending voor COC Zeeland, werden ingepakt door Mirko’s lied en presence. Van concurrentie is vooralsnog geen sprake zoals ik al jaren merk in de pink room, het succes wordt iedereen gegund. Of de kas van Zeeland een derde overwinning op rij overleeft is een vraag die niemand zich nog durft te stellen maar desnoods verplaatsen we het festival naar de woning van de commisaresse (nieuw woord) van de Koningin Karla Peijs. Zij opent de finale in Vlissingen en kan vanaf nu nadenken over mijn spontane idee -d

Nog meer goed nieuws: Outsite ( de jongerenafdeling van het DWH Delft) doet definitief mee met het hilarische lied van de hand van Jeroen Manders. In ieder geval zal één van de heren van de handdoek-formatie van vorig jaar deel uitmaken van de performers. Dat belooft wat, geloof me! Namen en rugnummers krijgen jullie nog van mij!

BREAKING NEWS: Voor COC Haaglanden komen twee getalenteerde dames uit: Dorka en Kleine. Nieuw op het festival en dat juichen we toe! De van oorsprong Libanese Ruth Dorka en de Haagse Jessie Kleine zijn druk doende met hun nieuwe theatertoer, doen op 14 november a.s. het befaamde café Mets aan in Nijmegen. Ja, dat is hetzelfde café waar op 30 oktober de winnaars van COC Midden-Gelderland en COC Nijmegen hun winnende liedjes ten gehore zullen brengen. Ruth Dorka is een multitalent, want behalve singer/songwriter is zij gitariste en pianiste. Jessie Kleine is ook een multitalent, want behalve singer/songwriter speelde zij toneel, zong sopraan in een koor. De dames zingen nu over de vrouwenliefde en waar kun je een lied met dat thema beter vertolken dan op het podium van het COC Songfestival. COC Haaglanden zet hoog in met deze beide multitalenten; het nummer is geschreven en gecomponeerd door Christel Schols en als je “Een trap met duizend treden” wilt beluisteren dan kan dat op de eigen website van Jessie: www.jessie-kleine.nl. Op haar site is nog veel meer te zien en te horen, net als de site van Ruth: www.ruthdorka.com dus neem een kijkje!

Zo zie je maar, lieve lezer(es), deze column begon met een wegslik-moment maar eindigt met een jubel-moment vanwege de kandidatuur van nieuwkomers Dorka en Kleine.

In mijn volgende column meer over de nog niet beschreven deelnemers en natuurlijk over het mysterieuze nieuwe jurylid. En vergeet niet: Op 30 oktober a.s. de voorronde der voorrondes in theater de Lindenbergh in Nijmegen!

Veel liefs,
Tessa International
ps Via de hyve www.cocsongfestival2010.hyves.nl kun je filmpjes zien van Romeo (Limburg), Mirko (Krijger-Zuiderwijk) en foto’s van de deelnemers, jury en presentatie. Word lid van de hyve, schrijf een krabbel en reageer!

14 deelnemers (incl. comeback Mirko)

zondag, oktober 10th, 2010

Deel 4, 10 oktober 2010

Beste lezers en lieve lezeressen,

Over 7 weken is het zover: de finale in Vlissingen. Nu die datum nadert, worden steeds meer kandidaten bekend. In deze column veel hete nieuwtjes over heel veel kandidaten en een introductie van het mannelijk jurylid. Over de laatste deed ik mijn vorige column nog wat wazig en een dag later werd er een persbericht verspreid met naam en toenaam. Weg reputatie heet-van-de-naald reportster. Straks meer over de man die de jury (Coot van Doesburgh en Justine Pelmelay) compleet maakt: Frank Houtappels.

Delft:

Het DWH Delft had enkele weken geleden een voorronde met twee nummers, welke allebei zo goed in de smaak vielen dat Delft, heel verstandig, ervoor kiest om beide nummers naar de finale te sturen. Eentje voor het DWH en eentje voor Outsite, de jongerengroep van het DWH. Het DWH zendt het nummer “Poppenkast” door Gays en Dolls, bestaande uit coryfee Michel Fleur (vorig jaar nog in handdoek op het podium voor Delft), Bernard Schendstok (die al eens het COC Songfestival won met het legendarische “Ben je ho of ben je he”) en Jeroen Verhorst (ook in handdoek en getalenteerd blazer). De muziek is van Michel Fleur, de tekst van Ruud Peters en Gerson en de modulatie/choreografie van Arno Mulder. Tip aan alle kandidaten: Wie nog zoekt naar een goed einde van een lied en/of gelikte danspasjes -> Neem contact op met Arno, een man die van een drol chocaldemousse kan maken. “Poppenkast” is up-tempo en gaat over een jongen die moeite heeft om uit de kast te komen. Stop met die poppenkast en kom uit de kast, is het motto.

De tweede Delftse inzending is van jongerengroep Outsite en is gemaakt en geschreven door multitalent Jeroen Manders. Jeroen kan zelf zijn nummer niet vertolken in Vlissingen. Ook na stevig aandringen mijnerzijds is het niet gelukt om Jeroen toch te laten optreden, wat erg erg jammer is, maar niet getreurd want op dit moment wordt nog gezocht naar een vertolker van zijn meesterwerkje “Tegennatuurlijk” waarin de gehele fauna en hun paringsdrang voorbij komt. Een hilarische bijdrage!

Eindhoven:

Vorig jaar kwam voor Zeeland Stoute Rok uit en de mooie blonde leadzangeres was Monique Schadé. Ook vorig jaar kwam voor Limburg Bert van Gent uit met het onvergetelijke “Je veux l’amour de toi “. Na hun kennismaking in Vlissingen werd er een jaar lang gehyved, 57 songteksten van Bert werden gewikt en gewogen door Beverwijkse Monique en het resultaat is: een duet met een ondertitel (ik ben dol op ondertitels, maar dat terzijde). Voor COC Eindhoven brengen zij samen “Jij bent roze (Bouw aan je dromen)”. Het nummer is oorspronkelijk Japans, ja lieve mensen, Bert haalt werkelijk zijn inspiratie overal vandaan. Het is een zoet lied en met de vocale kwaliteiten van Monique en Bert wordt dit een kandidaat om rekening mee te houden.

Come back Mirko voor de Krijger-Zuiderwijkstichting:

De winnaar van vorig jaar, Roy en de Mellebels, kwamen uit voor de Krijger-Zuiderwijkstichting. Roy had nog nooit van de stichting gehoord en dat werd hem meteen vergeven na winst voor de stichting. Twee rijke Zeeuwse homo’s zorgen al sinds jaar en dag voor de financiering van het Zeeuwse gay-leven en die homo’s zijn: de heer Krijger en de heer Zuiderwijk. De winst van vorig jaar smaakt naar meer dus zetten ze hoog in: Mirko, die een paar jaar afwezig is geweest en inmiddels een glansrijke carriere heeft in Duitsland is terug van weggeweest. De man met de lippen die iedereen wel wil zoenen won onlangs een casting-wedstrijd in de deelstaat Saarland en mag zich ‘newcomer 2010’ noemen. Wij zijn vooral blij dat hij op’new’ naar het COC SF ‘comt’ om zijn lied te zingen, ondersteund door een groep backings (waaronder Peter van 2Much en een aantal jonge adonissen, waarvan één nog maar net uit de kast). Het lied is geschreven door “Groovin Affair” en gaat over dé grote liefde. Aanstaande zaterdag 16 oktober zal Mirko voor de eerste keer voor publiek het nummer ten gehore brengen. Waar? COC Middelburg. Gaan? Ja, allemaal! Mirko, jongen, wir sind sehr froh das du wieder bei uns bist!!!

Nijmegen/Arnhem:

Twee weken na Mirko’s premiere vindt in Nijmegen dé voorronde plaats van maar liefst twee regio’s tegelijk: Midden Gelderland en Nijmegen. Twee keer vier kandidaten worden beoordeeld door een vierkoppige jury. Heren van de jury zijn Henk Kok (wethouder zorg en welzijn uit Arnhem) en Henk Beerten (wethouder cultuur, mobiliteit en onderwijs uit Nijmegen).  Madeleine Petram, semiproffesioneel koorzangeres (haar geweldige creatie die zij droeg vorig jaar maakt nog steeds de tongen los, wat draagt zij op 30 oktober?) en juryvoorzitster Tessa International (ik, zei de gek) zullen samen met de wethouders en natuurlijk het publiek gaan beslissen wie er voor Arnhem en wie er voor Nijmegen naar Vlissingen gaat. De kandidaten voor Arnhem zijn: (1)Marrie en Frank (mét band, vorig jaar band “Bent” in de finale, heerlijke groep om naar te luisteren en te kijken, vond o.a. ook jurylid Michelle), (2)Hannes Zuman, (3)Kristof Urbain en (4)RGB. Kristof zingt “t Moest gewoon zo zijn” over de vader/zoon relatie en coming out. Een serieus nummer wat Kristof prachtig zal vertolken. We herinneren ons allemaal nog de winst van Kristof voor Limburg in 2007. Over Hannes Zuman en RGB later meer. Waar RGB voor staat, is nu nog een raadsel. Het kan staan voor Ruige Baardige Binken maar ook voor Roemeense Gitaar Boys, we zullen het zien. De kandidaten voor Nijmegen zijn: (1)Mellanie Petrici (winnares finale vorig jaar, nu solo, en wat een stem!!!), (2)Angelique van Breemen, (3)Bart Krijnen en (4)Jos de Ridder & Marc Damen (winnaar vorig jaar in Nijmegen met het aanstekelijke ‘Schijn’). Juryvoorzitster zijn, hoe doe ik dat? Een avond aan elkaar praten, dat lukt me wel, een stukje schrijven dat inmiddels weer romanvormen aanneemt, dat lukt me ook wel maar…jureren terwijl er maar liefst vier bekenden en zelfs vrienden meedoen, dat wordt lastig. Desalniettemin, ik zal naar eer en geweten de nummers en vertolkingen beoordelen en dus maakt iedere kandidaat evenveel kans. Steekpenningen in de vorm van een leuke jurk daargelaten J

30 oktober wordt een fantastische avond in de Steigerzaal van het Lindenberghtheater, want behalve de getalenteerde kandidaten zullen er optredens zijn van o.a. Roy en de Mellebels en studenten van de Willem Nijholt academie. Vorig jaar ook al een succesvol optreden, zo succesvol dat er een flinke strijd woedde op de academie wie er dit jaar mag optreden in de Steigerzaal. Ons aller hartendief Albert-Jan Aartsen is de presentator van de avond, dat alleen is al de moeite waard om er bij te zijn. Wil je dat? Wees dan heel snel, want kaarten zijn beperkt verkrijgbaar. Neem contact op met het Lindenberghtheater in Nijmegen. Tot 30 oktober, ik heb er zin an.

Zeeland:

Op 13 november zal de band Passe Partout haar nummer “Kleur bekennen” presenteren in het COC Middelburg. De tekst en muziek zijn wederom van voormalig COC Songfestival-winnares en gitariste Pascale Petitiaux en verder zien we percussioniste Ruby Engelberts (ook voormalig COC SF winnares en slank!), Samantha Breemer (bassiste, bekend van Stoute Rok), Indra Warman (lieve leadzangeres van Tresj, winnaars COC Songfestival 2008) én de nieuwkomer Sally Mesu op altviool. De Zeeuwse Dixie Chicks brengen dit jaar een up tempo lied met invloeden uit de folk/country/bluegrass (ik weet niet wat het is, maar van de hand van Pascale is het altijd goed!) en uiteraard akoustisch en alles live gespeeld. Hoofdthema is ‘het maakt niet uit wie of wat je bent’. Mijn hart klopt altijd iets sneller zodra ik onze meisjes uit Zeeland hoor musiceren en dat zal ook dit jaar niet minder zijn. Allemaal op 13 november naar Middelburg om de premiere van “Kleur bekennen” te horen en te zien.

Homojongerenplatform (HJP):

Vorig jaar stal Feliz de harten van het publiek met haar prachtige stem. Een stem die zo bekoorlijk klinkt dat schepen op de rijn tegen de rotsen stukslaan als ze vergeten te varen tijdens het luisteren naar de Lorelei. Vandaar de naamsverandering: Lorelei l’Amuse. Lorelei komt ook dit jaar weer uit voor het HomoJongerenPlatform en neemt studenten/vrienden van de Herman Brood Academie mee naar Vlissingen. Een echte band dus, net als Passe Partout (Zeeland) en Marrie en Frank (Arnhem). Dat juichen we toe. The straight cats zingen “Stay gay” en de band bestaat behalve diva Lorelei uit Annika en Laura (backings), Emil op gitaar, Peter op bas, Daniëlle op drums, Ryan op toetsen en last but not least rapper Nigel. Als Nigel net zo rapt als zijn naamgenoot voetbalt, dan mogen we wat verwachten 😉

Negen van de veertien kandidaten heb ik reeds aan jullie voorgesteld. De komende weken meer over Leiden, Zwolle (Davey van der Weiden), Haaglanden (2 dames waarvan 1 live op piano), Friesland en terug-van-jaren-weggeweest Amsterdam.

Als laatste de uitsmijter:

Frank Houtappels zal samen met Coot en Justine de 14 kandidaten gaan beoordelen in de vakjury. Frank is een getalenteerd schrijver en acteur en de enige die écht leuke Nederlandse (comedy)series op de buis tovert want hier volgt een imponerend rijtje: film Ja zuster, Nee zuster; Hertenkamp, TV7, Klokhuis, Het Schaep met de vijf Pooten/Het vrije Schaep,  All stars, Koefnoen en Gooische Vrouwen.  Later dit jaar zal het vervolg op Het vrije Schaep te zien zijn (camping is verplaatst naar Spanje), ik kan niet wachten! Frank, het is een eer dat je deel uitmaakt van de jury.

Vorig jaar schreef ik meerdere columns, nu minder maar met veel meer tekst, hulde aan degene die het uithoudt te lezen. Hoe dan ook, we zien elkander terug volgende week in Middelburg (Mirko), op 30 oktober in Nijmegen (Albert-Jan en zijn sterrenstal), 13 november weer in Middelburg (Zeeuwse meiden zijn het lekkerst) en natuurlijk bij de finale in Vlissingen waar la Bult en ondergetekende de crème de la crème van de Nederlandse gay-muziek zullen voorstellen aan jullie allemaal.

Tot de volgende column

Veel liefs

Tessa International