Archive for september, 2015

Positieve spruitjeslucht

zondag, september 27th, 2015

Column 2, 27 september 2015: een verslag van de Nijmeegse voorronde van het COC Songfestival op 26 september 2015 + Brekend nieuws (onderaan natuurlijk)

Gisteravond vond in het Roze Huis in Nijmegen de Nijmeegse voorronde van ons festival plaats. Helaas kon ik er zelf niet bij zijn, maar met hulp van bevriende spionnen kan ik u toch het volgende verslag aanbieden:

Het Roze Huis is het soort ‘theater’ waar de presentator zelf het licht aan en uit doet. In een uiterst intieme setting is het presentator Albert-Jan samen met de winnaars van vorig jaar, de Pink Rebels (Jos de Ridder en Debby Marijnissen) gelukt om een avondvullend programma te geven terwijl er maar een kandidaat is. En de kandidaat voor Nijmegen 2015 is: Theatergroep Augustus! Twee zangers, drie zangeressen en een pianiste zingen ‘De Glazen Muur’. Het lied gaat over schijntolerantie. Actueel thema met de huidige vluchtelingencrisis, wie heeft de laatste weken niet iemand horen zeggen of schrijven “ik ben geen racist, maar…” (en dan vervolgens de meest vreselijke dingen zeggen). Beste vluchteling, de kans dat u deze column leest is nihil, maar toch, u bent van harte welkom om mee te doen of te komen kijken. Nijmegen loopt voorop als het gaat om opvang van asielzoekers en dat vind ik fantastisch! Het gaat inmiddels helemaal niet meer over het COC Songfestival maar dat wilde ik nou even kwijt!

Theatergroep Augustus dus, ik ken ze nog van een vorige voorronde, ook in Nijmegen. Geschoolde, prachtige stemmen en dito samenzang met minstens een l’homo in de gelederen met een maatschappijkritisch lied: Welkom in de finale, een thuiswedstrijd!

Hoe doet Albert-Jan dat toch, een show creëren met één kandidaat. Nou, hij nodigt de Pink Rebels uit die met het publiek een songfestival sing-a-long doen. De Pink Rebels hebben hun band niet meegenomen: het kleine zaaltje zou het volume niet overleven. Een COC Songfestival-notabele omschreef de sfeer van de avond als volgt: “Een lekkere en gezellige spruitjeslucht”. Behalve de sing-a-long werd er een filmpje vertoond, gemaakt door Niena Bocken (winnares COC Songfestival 2012, zeer fijne vrouw) voor Margreet Dolman’s programma op OUTTV waarin de finale van vorig jaar aan bod kwam. Als klap op de vuurpijl kwam zelfbenoemde (ik citeer) ‘linkse pot’ Maria Engels de kas van ons songfestival flink spekken met 800 contante (want Maria vertrouwt de banken niet) euro’s. Saillant detail van de soundcheck ’s middags voorafgaand aan de Nijmeegse voorronde: De groep a-seksuelen had haar bijeenkomst om 15 uur. Soundchecks lopen altijd uit, zo ook deze, maar volgens Albert-Jan raakten de a-seksuelen daar niet heel erg opgewonden van 🙂

En dan nu het brekende nieuws:

Twee van de vakjuryleden zijn bekend. Naar een derde wordt nog gezocht. Die was er al, maar werd opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig gaat het inmiddels beter met haar. Oh, wat was het enig geweest om met (ik noem geen namen) haar in de vakjury te zetelen. Maar goed, organisatoren van het COC Songfestival hebben vaker met het bijltje gehakt dat er een jurylid afviel (ik ben alleen maar aangekomen de laatste jaren) en dus weet ik dat het goed komt. Maar wie zijn de andere twee?

Hij vertegenwoordigde Nederland op het Eurovisie Songfestival in 1968 met het lied ‘Morgen’. 1968? Ja, want Ronnie Tober zit al 53 (!) jaar in het vak. Hij zong als jongeman voor de Amerikaanse presidenten Kennedy en Nixon, hij woonde van zijn 3de tot zijn 18e in Amerika (vandaar dat charmante accent). In 2012 was Ronnie te gast in het programma van Ali B. wat veel succes opleverde. Ik heb Ronnie Tober een paar keer meegemaakt, voor en achter de schermen, en kan oprecht zeggen: Wat een lieve, attente vakman. Ronnie is echt geen tiener meer, maar als je hem ziet entertainen (zingen, dansen, presenteren en zelfs tappen) dan geloof je in eeuwige jeugd. Ronnie Tober, het is een eer dat je in de vakjury zit!

Het andere vakjurylid is mij nog bekender, sterker nog, zij huist in mij. Nu snapt u eindelijk mijn overgewicht 😉 Ik heb de eervolle taak de kandidaten te beoordelen. Sommigen van u zullen denken: Ze was toch gestopt? Dat klopt. Maar ik kan gewoonweg geen afscheid nemen van Tessa International. En ze is nou eenmaal verknocht aan het COC Songfestival, dus terug van eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Ik heb er ontzettend veel zin in en ik hoop u ook, want het wordt wederom een groot feest op 12 december 2015 bij de finale in Nijmegen.

Tot zover, zodra ik meer weet van andere kandidaten (ik weet er al een voor COC Zeeland, daarover volgende keer meer en dat is me er een hoor, ohlala) en het derde vakjurylid hoort u van mij.

Liefs,

Tessa International

ps Nu snapt u ook waarom ik er niet bij was tijdens de Nijmeegse voorronde, ik wil niet bevooroordeeld zijn en zal alle liedjes tijdens de finale voor het eerst horen en zien.

 

COC Songfestival: we gaan beginnen (incl. interview)

zondag, september 6th, 2015

Beste lezers en lieve lezeressen,

Op 12 december a.s. vindt in Nijmegen in de schitterende concertzaal de Vereeniging de 21e editie van ‘ons’ COC Songfestival plaats. Vorig jaar tijdens de loeistrakke show in Den Bosch wonnen de Pink Rebels (met onder andere meervoudig winnaar Jos de Ridder en Debby Marijnissen) voor Nijmegen het festival en dus nestelt de songfesitvalkaravaan zich dit jaar in de oudste en gezelligste stad van Nederland. Geen straf, want die Nijmegenaren kunnen een songfestival organiseren, zoals zij ieder jaar de meest uitgebreide en best bezochte voorronde van het land hebben met een leger aan enthousiaste vrijwilligers. En dan ook nog in Stadsschouwburg de Vereeniging: Concertgebouw De Vereeniging wordt alom gewaardeerd vanwege de prachtige architectuur en wereldwijd geroemd vanwege de uitmuntende akoestiek. Het uit 1915 daterende multifunctionele gebouw is sfeervol, stijvol en verrassend uitgevoerd in Art Deco en Art Nouveau. Uiterst aantrekkelijk ‘detail’: De lange trappen aan de voorkant. Wellicht aanstellerig maar wel waar: Loop die trap af en Nijmegen ligt aan je voeten, met een beetje fantasie heb je het festival dan al gewonnen.

In de komende maanden zal bekend worden wie er mee gaan doen, wie de show gaat hosten (ik weet het al: u zit geramd!) en wie er in de vakjury plaats gaan nemen. Zodra er meer bekend gemaakt mag worden, zit ik er bovenop en zal ik dat met u delen. Beloofd!

In deze eerste aftrap-column wil ik u voorstellen aan een van de drijvende krachten achter het COC Songfestival, misschien wel de meest drijvende kracht: René de Beer. Deze man is al zo lang betrokken (17 jaar, het festival bestaat 21 jaar) dat hij als geen ander weet wat er speelt en daarom leek het mij een goed idee om hem eens te vragen een boekje open te doen over ‘ons’ festival. Komt ie.

René de Beer woont in Oudenbosch (niet ìn maar wel vlakbij de beroemde basiliek) en kwam in 1997 uit de kast en bracht een bezoek aan het COC, waarna hij hoorde van het fenomeen COC Songfestival. In 1998 ging hij kijken en in 1999 (hij woonde toen nog in Nijmegen) organiseerde hij mee aan de voorronde van Nijmegen. Jos de Ridder won, ging naar de finale en won die ook waarna René in 2000 de finale organiseerde in Nijmegen. Inmiddels heeft hij 6(!) keer meegedaan: 1 x solo, 2 x met Zjef voor Limburg en 1 x een duet met Wilfred van Dellen voor West Brabant West en Tholen en , 1x als backing bij Kristof Urbain én 1 x gewonnen (2007) met Kristof (leadzanger) en Bert van Gent voor Limburg. Als René niet zingt, knipt hij kaartjes, regelt sponsors, regelt vakjuryleden, haalt chips voor Justine Pelmelay (die te laat kwam en nog niet gegeten had) en reikt zakdoekjes uit aan kandidaten die geknoeid hebben met lichaamsvocht van een jurylid. Kortom: zonder René geen COC Songfestival. Als klap op de vuurpijl heeft René samen met Hans Hoksbergen en Jurry Joosse een aantal jaren geleden de werkgroep COC Songfestival opgericht, met hulp van Wouter Neerings (ex-COC Nederland voorzitter) en Vera Bergkamp (ook ex-COC Nederland voorzitter, nu zeer verdienstelijk kamerlid voor D’66). Behalve René zitten ook Jurry Joosse, Yvo Kesler en ondergetekende in die werkgroep. De werkgroep heeft als doel het festival te bewaken en de organiserende vereniging met tips te helpen.

Als ik René vraag naar zijn mooiste herinneringen van het festival, komen er (opvallend!) 2 dingen in hem op die zijdelings met het festival te maken hebben: de vele vriendschappen die ontstaan zijn tijdens het festival en in het bijzonder zijn vriendschap met Wilfred van Dellen. Wilfred zag René rondrennen (en dat kan ie, hoor) en sprak hem broederlijk toe: Succes, maar vergeet niet ervan te genieten. Daarnaast voor René een onvergetelijk moment: Tijdens de pauze van de editie 2003 hoort René dat hij oom is geworden. Klein geluk in een grote zaal.

In iedere finale zitten mooie liedjes, zonder andere inzendingen tekort te doen springt er voor René één inzending uit: Zomaar (2003, COC Zwolle door Royal Desire). Een grappig, mooi liedje met kippenvel wanneer de zaal compleet uit z’n dak ging toen bleek dat het lied een lofzang aan Maxima was. René kijkt ieder jaar uit naar het festival en en zet zich al jaren belangeloos in. René, je bent een kanjer, met een man als jij gaan we de toekomst van het COC Songfestival vol vertrouwen en plezier tegemoet.

Over die toekomst gesproken (bruggetje wat je al mijlenver aan zag komen)…

De nabije toekomst: Inmiddels hebben zich 7 verenigingen aangemeld voor de finale op 12 december, te weten Nijmegen, DWH Delft, Deventer, Noord Oost Brabant, Kennemerland, Zeeland, West Brabant West & Tholen, Noord Holland Noord. Prachtig, maar te weinig! Hierbij een oproep aan alle andere COC’s maar ook andere verenigingen om zich op te geven. Lieve mensen, dit is het leukste festival van het jaar, daar wil moet je bij zijn!

U kunt zich aanmelden via http://cocsongfestival.nl/index.php/contact

De verdere toekomst: Ik wil jullie namens René en de rest van de werkgroep oproepen na te denken over de toekomst van het festival. Het is geen kinnesinne om een festival te organiseren, kandidaten te werven en de financiën rond te krijgen. Menig jaar wordt er verlies geleden en dat willen we niet meer. We drijven vooral op krachten die al heel lang betrokken zijn bij het festival, zowel bij de organisatie als de deelnemers. Ik wil maar zeggen: René Stephan en Bert van Gent, hofschrijvers van het festival met ontelbare inzendingen, worden ook een keer moe. Dus trek die zingende Zeeuw in zijn strakke heupslip uit zijn duinpan en zet hem op het podium. Zonder gekheid: de werkgroep wil serieus nadenken over een nieuwe invulling van het COC Songfestival. Alle ideeën zijn van harte welkom, dus schroom niet en reageer (mag ook via een persoonlijk bericht aan René de Beer, Yvo Kesler, Jurry Joosse of moi).

Maar nu eerst de 21 editie met die tophost (m/v) wiens naam ik niet noem, die ene gerenommeerde zanger (met taptalent!) die in de vakjury gaat plaatsnemen en een afterparty die grootser is dan ooit, de KissKissClub in het geheel nieuwe POPpodium Doornroosje. Bij mij begint het al te kriebelen, bij u ook?

Op 26 september a.s. zal in Nijmegen de voorronde plaatsvinden in het Roze Huis Nijmegen. Zal Nijmegen nogmaals de winst pakken? Ga erheen en oordeel zelf. De onvolprezen Albert-Jan Aartsen is uw gastheer. Er zijn vier kandidaten.

Ik ga nu even op vakantie, na terugkomst column 2 met nieuws over de voorronde van Nijmegen. Toedeloe x

Tessa International