18e COC Songfestival 2012 te Delft, GROOTSER dan ooit

       

7 augustus 2012

Column 1

Beste lezers en lieve lezeressen,

Terwijl het Eurovisie Songfestival, mede door de financiële crisis, ‘kleiner’ wordt in Malmö ( 5000 in Baku, 1500 in Malmö) en de culturele subsidiekraan in Nederland wordt dichtgedraaid weet Delft het te presteren een 18e editie van ons COC Songfestival te organiseren die zijn weerga niet kent. Gerson Fitié,  Joost Verhaar, Evert Windels en Roel Zijdemans (dit is de kern van de orgie, daarnaast zijn er uiteraard nog vele hooggeëerde galleislaven) zijn al ruim een half jaar bezig om een finale te organiseren die grootser wordt dan ooit.  We vieren met zijn allen voor de 18e (!) keer op rij het bestaansrecht voor het lied met de roze rand.

Om te beginnen de presentatrice, de aimabele en gevoelige Margreet Dolman. Welke homie (m/v) is niet met haar groot geworden?! De vrijdagavond-talkshow (herinnert u zich de vingercamera?!), eigen theater het ‘Betty Asfalt Complex’in Amsterdam, OUTTV, de stem van Bert in Sesamstraat, alter ego Dominee Gremdaat en als klap op de vuurpijl onze moeder overste tijdens de finale. Al 30 jaar staat deze vakvrouw aan de top! De Wereld draait door is een fijn programma, ik kijk bijna dagelijks (nee, nu even niet, er is een zomerstop) maar zodra mijn man en ik de Dominee in het publiek zien zitten, dan schuiven onze reetjes naar de puntjes van de bank.  Ondanks de strakke organisatie vooraf, weten we dat er bij een COC Songfestival-finale altijd wel iets mis gaat (geluid, techniek, vallend scorebord, pump presentatrice breekt af etc.). Dat kan ook niet anders. Een toneelstuk of cabaretvoorstelling wordt grondig gerepeteerd, er zijn try-outs en daarna nog tig voorstellingen. Van de finale van het COC Songfestival is er maar één, premiere en derniere tegelijk. Met Margreet Dolman aan het roer, weten we bij voorbaat dat de missers tijdens de finale op ongeëvenaarde wijze zullen worden opgelost. En als extra bijkomend voordeel: Mochten de liedjes tijdens de finale allemaal vreselijk tegenvallen (wat nog nooit is gebeurd, maar het kán), dan hebben we toch een geweldige avond door La Dolman. Ik had me geen betere opvolgster kunnen wensen.

De co-host van La Dolman is Sebastiaan van Beek die vanuit de pink room verslag zal doen van het wel en wee van de deelnemers. Sebastiaan is rap van tong én ervaringsdeskundige want won al eens voor Delft de finale.

En dan de jury: de drie T’s(niet te verwarren met Tina, Toos en Tessa) Trea Dobbs, Thom Goderie en Tessa International.

Trea Dobbs bekendste hit is natuurlijk de Ploem Ploem Jenka. Ze ging er niet mee naar het Eurovisie Songfestival maar pakte wel de grootste hit van dat jaar (kwestie van verkeerde keuze door de jury, Nederland-eigen). Ze schitterde in eigen tv-shows, was ooit getrouwd met Metropole orkest dirigent Harry van Hoof en zong de gay-hit ‘Geef me een kus van u, meneer’.  Trea Dobbs is lief en kan goed relativeren, een aanwinst voor de vakjury.

Thom Goderie is de mooiste en lekkerste gay van Nederland. Met zijn weelderige blonde lokken, atletische lijf, vlotte babbel en natuurlijk zijn inzet voor wereldvrede wist hij in 2011 de titel ‘Mr. Gay Netherlands’ te bemachtigen. Bij de ‘Mr. Gay World’ verkiezing pakte hij een mooie vierde plek. Thom Goderie draagt wellicht een blad voor zijn kont maar neemt geen blad voor de mond, een aanwinst voor de vakjury.

Tessa International, dat ben ikzelf. U weet inmiddels wel dat ik het COC Songfestival in mijn hart heb gesloten en daarom verheug ik me enorm op 17 november 2012 omdat de finale groots wordt opgezet. Vorig jaar was het ook enig in het  theatertje in Middelburg  maar we prefereren toch allemaal een echt flink theater zoals theater de Veste in Delft met alle mogelijkheden die een theater biedt. Presenteren is één ding, jureren is wat anders. Door één mogelijke kandidaat ben ik onlangs nog getrakteerd op een heerlijk weekend Antwerpen en zelfs mijn echtgenoot zinspeelt op deelname. Hoe kan ik die lieve mensen beoordelen? Mijn antwoord: Keihard! Ik riskeer daarmee een seksloos huwelijk, verbroken vriendschappen, rampspoed en andere ellende maar ik behoud mijn eer. En dat is belangrijk, net als democratie J. Nee hoor, in werkelijkheid zal ik me af en toe moeten verschuilen achter Trea en Thom. Hoe dan ook, ik heb er zin in!

De show zal worden geopend door Koonian, een aanstormend talent die meerdere theatrale disciplines beheerst.  Bekijk zijn filmpjes onder het kopje ‘multimedia’ op deze site en je weet dat ons iets speciaals staat te wachten. Wederom hulde voor de organisatie die erin geslaagd is om ons kennis te laten maken met een artiest die op doorbreken staat.

Over de deelnemers mag ik eigenlijk nu nog niks kwijt (maar kan het niet laten dus komt ie……), behalve dat de traditioneel groot opgezette voorrondes van COC Nijmegen en COC Limburg ongetwijfeld weer met een kansrijke kandidaat op de proppen zullen komen. COC Nijmegen organiseert op 20 oktober 2012 in het Lindenberg theater te Nijmegen onder de bezielende en bijzonder geestige leiding van Albert-Jan Aartsen hun altijd sterke voorronde. Opgeven voor die voorronde kan nog steeds, zie hun facebook-pagina  http://www.facebook.com/#!/VoorrondeCocSongfestival2012.  De voorronde van COC Limburg vindt plaats in café Rosé te Maastricht op 15 september 2012. Ook daarvoor kun je je nog opgeven. In de wandelgangen hoorde ik dat Delft met een wel heel bijzondere kandidaat op de proppen komt. En we verwelkomen regio Noord-Holland Noord terug op het festival na een aantal jaren weggeweest.  En daarnaast mag ik melden dat COC Leiden en COC Eindhoven ook (weer) van de partij zijn.  Zeeland heeft nu al een (interne) keuze gemaakt: Twee fijne vrijwilligers van het Zeeuwse COC, waarvan één al 2 x eerder de Zeeuwse eer verdedigde, zullen voor Zeeland aantreden.  Bert van Gent, wie kent hem niet?, hofleverancier van liedjes en teksten en tevens begenadigd zanger (herinnert u zich de klassieker ‘Ladadadida Je veux l’amour de toi’ nog? Ik wel!!!) zal de Zeeuwse inzending schrijven. Een kleine traan is gepast want Bert zal er dit jaar zelf niet bij zijn, want Bert verkast voor 7 maanden naar Boedapest.

Er is overigens nog tijd genoeg om je aan te melden voor één van de voorrondes. En als je nog geen regio of afdeling hebt gevonden maar je zoekt er wel een, aarzel niet en stuur een mailtje naar info@cocsongfestival.nl of stuur een bericht via het kopje ‘contact’ op deze site. Het Delfts organisatie-kwartet zal dan zijn best doen om je te koppelen aan een regio/afdeling.

Zo’n eerste colum hakt er meteen in qua lengte, maar er is dan ook veel te melden. Ik eindig met een aantal wist-u-datjes en beloof na mijn vakantie naar Californië met meer nieuws (liefst heet en ronkend) terug te komen.

Wist u dat?

– COC Voorzitster , ex-deelneemster (2008) en ex-jurylid (2010) Vera Bergkamp op plaats 5 staat bij de 2de Kamerverkiezingen voor D’66

– Dat zij samen met Wouter Neerings  de afgelopen jaren heel veel heeft bereikt voor het COC, waaronder het verplicht stellen van lesstof op scholen over homoseksualiteit

Anouk misschien bij de TROS niet welkom is maar bij ons altijd

– Er sinds een jaar een heuse landelijke werkgroep COC Songfestival bestaat waar o.a. René de Beer en Jurry Joosse deel van uitmaken

– Natuurlijk de winnaar van vorig jaar, Ali Gay en de homoseksuele medemensen met zijn tekstueel hoogstaande bijdrage zijn nummer wederom in de finale ten gehore zal brengen

Roel Zijdemans (organisatie dit jaar) al meerdere keren meedeed aan de finale, waaronder 1 x slechts in een handdoekje gehuld. Als daar behoefte aan is, reageren op deze column mag, kan ik daarvan een enige foto tonen waarbij Roel met handdoek op Tessa’s stevige knieën zit.

– De kaartverkoop start rond 1 oktober

– Je met korting kunt logeren in hotel Johannes Vermeer te Delft in de COC-Songfestival nacht

– Er een afterparty is in het theater en een after-after party in het DWH te Delft

– Eén van de namen in deze colum ooit betrokken is geweest bij een heus COC Songfestival-schandaal

Tot zover, lieve mensen, tot de volgende column

Liefs

Tessa International

 

 

 

Comments are closed.