Buiten is het koud, maar wij hebben Gerda!

Column 3, 22 november 2015

Beste lezers en lieve lezeressen,

Met nog maar een paar weken te gaan voor de finale, neemt de spanning onder de deelnemers en de organisatie flink toe. Dit zijn de weken waarin de pasjes worden geoefend, kleding wordt uitgezocht en gedroomd wordt over winst. Heb je nog geen kaarten? Koop ze dan nu, voor informatie check de website/facebookpagina!

Op onze facebookpagina kon u al lezen dat niemand minder dan Gerda Havertong het derde jurylid is. Wat een feest! We zijn groot geworden met mamma Gerda in Sesamstraat (Gerda speelt al 30 jaar in Sesamstraat), we kennen haar ook van Ranking the Stars waar ze bekend staat als de niet kort-van-stof-zijnde kleurrijke dame. Met La Havertong heeft de organisatie een brok warmte en liefde in huis gehaald. Mocht je laatste worden, niet getreurd, wie wil er nou niet op Gerda’s schouders of schoot uithuilen. Met Ronnie Tober en ondergetekende is de jury nu compleet.

En dan de kandidaten: 12 in totaal, waarbij opvalt dat Amsterdam weer eens meedoet na heel lang weggeweest. Ook opvallend, ex-Belg en ex-winnaar Kristof komt uit voor Zeeland. Overigens stelde Kristof gisteravond in Middelburg zijn nummer (tekst van Gerbert van Gent!) voor aan de Zeeuwse homies, daarover straks meer. Er zijn nog meer oude bekenden in het deelnemersveld: Dick Boonman voor Eindhoven vertolkte onder meer in Delft het carnavalsnummer ‘Hendjes’ met zijn groep in goudkleurige pakken; vorig jaar in Den Bosch gooide Dick het over een geheel andere boeg met het nummer ‘Vladimir’ in zijn zwarte cape. ‘Vladimir’ is geschreven door Romeo Samuel, wie kent hem niet? Al 7 jaar is Romeo hofleverancier voor het festival, hij heeft al 10 nummers geschreven waaronder de classic ‘Je veux l’amour de toi’. Hij bundelt dit jaar zijn krachten met Judith de Graaf, ook zij deed al eerder mee, in Zeeland. Samen vormen zij ‘Urban Connection’ en zullen hun lied op 28 november a.s. in Arnhem tijdens Pure Pink voorstellen aan de homies en sisters in Midden-Gelderland. De laatste bekende is Marco Mensink, hij zal met zijn band Deventer vertegenwoordigen met het lied ‘Andersom’ (tekst: Bert Nonkes, muziek: Kees Kuiper). Er zijn ook nieuwkomers in de finale: de Curly Girls (Amsterdam), Sylviah (Noordoost Brabant), de band Distortion (Delft), Bram Kerstens (West-Brabant en West-Tholen), Alexander van Doorn (Noord-Holland Noord), PJ (Midden-Nederland). De kandidaat voor Kennemerland houdt u nog van me tegoed, theatergroep Augustus (Nijmegen, thuiswedstrijd) is in mijn vorige column al besproken.

De afgelopen weken heb ik aan de kandidaten én de presentator gevraagd wat hun favoriete COC Songestivalmoment is. Ik trap af met presentator Albert-Jan Aartsen, Romeo Samuel en Kristof Urbain. In mijn volgende column wordt dezelfde vraag beantwoord door de andere kandidaten.

Albert-Jan presenteert al jaren de voorronde der voorrondes in Nijmegen en is daar de ongekroonde koning van het festival. Die kroon krijgt hij tijdens de finale, het werd tijd dat de stijlvolle, tikje chaotische (maar oh zo leuke), tongue-in-cheek humorist ons de avond doorloodst. Albert-Jan vertrouwde me toe dat zijn favoriete moment van het COC Songfestival ’s morgens vroeg in het theater is, als het podium nog moet worden opgebouwd en de kandidaten er nog niet zijn. Stilte voor de storm. Hij bereidt zich voor door zoveel mogelijk informatie over de kandidaten tot zich te nemen en de repetities bij te wonen. Lieve Albert-Jan, bijna huiseigenaar en getrouwd man, je ster zal stralen als nooit tevoren in de Vereeniging op 12 december.

Romeo’s favoriete COC Songfestivalmoment is er niet één maar vele, wat wil je ook met zo’n staat van dienst. Komen ze: (2008) Romeo valt als een blok voor de presentatrice die avond, (2010) tijdens zijn sexy nummer ‘I wanna relax’ rukt hij het shirt uit van danser Wouter Huele (zaal gaat los, Justine Pelmelay geeft pardoes 12 punten) en (2013) het enthousiasme van de fans voor zijn lied ‘ Stars’. Geen moment maar een jarenlange vriendschap met Gerbert van Gent is voor Romeo het meest waardevolle van al zijn deelnames. Mooi is dat, he!

Ik heb ook een mooie vriendschap overgehouden aan het COC Songfestival. Bij onze eerste kennismaking (Delft, 2006) zat hij bij me op schoot, 8 jaar later had ik de eer zijn ceremoniemeester te zijn op zijn bruiloft. Ik heb het over Kristof Urbain. En de man met wie hij legaal lief en leed deelt, is ook al zo fijn (Eric Dankbaar). Voor de lezers (m/v) die denken dat mijn 12 punten dus al vast staan: Kul! Kristof zal net als alle andere kandidaten zijn stinkende best moeten doen.

Gisteravond stelde Kristof zijn lied voor aan Zeeland, zijn lied ‘Straight en gay’ knalde erin en werd zeer enthousiast ontvangen. Kristof had zijn jonge danseressen nog niet bij zich, maar tijdens de finale zullen Christella (fijne naam, mocht Kristof ooit nog eens gaan travestitiëren), Coco, Sharee en Eva hem vergezellen op het podium. Kristof’s meest memorabele COC Songfestivalmomenten zijn uiteraard zijn winst in 2007 (Nijmegen met Gerbert van Gent en René de Beer). Op die avond waren zijn beide ouders en zus aanwezig. Hij droeg het nummer op aan zijn overleden broer, wiens verjaardag op die avond plaatsvond. Bijzonder en onvergetelijk! Ook Kristof noemt zijn vriendschap met mij als een hoogtepuntje (toch fijn dat het wederzijds is) en het prachtige decor in Delft in 2006 waar hij zijn debuut maakte op ons festival.

Als laatste wil ik jullie nog wijzen op de spetterende KISSKISS party in Doornroosje waar de afterparty van ons festival zal plaatsvinden. Je kunt zowel combitickets als tickets voor beide evenementen los kopen.

In mijn volgende column meer favoriete COC Songfestivalmomenten van de andere kandidaten. Als laatste nog een tipje van de sluier over de show: Keek je vroeger graag naar shows van Willem Ruis en Ron Brandsteder? Oude tijden herleven tijdens de finale want er zal een heus showballet aanwezig zijn. Hoera!

Tot de volgende column,

liefs

Tessa International

 

Comments are closed.