“If you got love, you can fight the world”

Column 5, 4 december 2015

Beste lezers en lieve lezeressen,

Aaaaaaaaaaaah, nog maar een week, lieve mensen. In de aanloop naar de finale van ons Nationaal COC Songfestival heb ik een aantal kandidaten ‘gesproken’, waarvan de afgelopen weken Dick (Eindhoven), Kristof (Zeeland), theatergroep Augustus (Nijmegen), Diana & Alexander (Noord-Holland Noord) en Urban Connection (Judith de Graaf en Romeo Samuel voor Midden-Gelderland) al aan bod kwamen. Vandaag leest u meer over de 23-jarige Bram Kersten die voor COC West-Brabant-West en Tholen ‘Proud’ zingt, over de olijke Marco Mensink met zijn band die voor COC Deventer ‘Andersom’ zingt en als laatste de reislustige Peejee (of PJ of Peter Jan) die voor COC Midden-Nederland ‘Ga je mee’ brengt.

Wat doet een kandidaat van het COC Songfestival tijdens haar/zijn laatste voorbereidingen? Oefenen, natuurlijk. Twijfelen of hij dat ene leuke giletje aan zal trekken of toch die pofbroek. En waar staan de backings? Lukt het de danseres om die ene lastige pas uit te voeren en er toch bij te blijven lachen? Ik zal u wat tipjes van de sluier oplichten over hoe ik me voorbereid (en ik zing niet eens, kun je nagaan). Vandaag haal ik bijvoorbeeld mijn cape op bij de Afghaanse kleermaker, hier in het dorp (Breukelen). Er zaten zoveel gaten in, dat kan echt niet meer in Nijmegen. Mijn pruik zet ik in de krullers en mijn man is zo lief om een ketting met 12 hartjes (ja, er doen 12 kandidaten mee) voor me te maken. Het epileren komt later deze week. En oh ja, ik moet mijn blokhakken nog verven. Dat dus. Tussen de bedrijven door vieren we ook nog even Sinterklaas. Niet teveel chocoladeletters eten, want mijn topje voor volgende week zit loeistrak (ligt niet aan het topje).

Peejee hoeft niet te epileren, maar zal ongetwijfeld zijn weelderige haardos op creatieve wijze stylen volgende week. Een paar jaar geleden (Eric Derks won en ging voor Nijmegen naar de finale in Maastricht) mocht ik jurylid zijn in weer zo’n heerlijke voorronde van Nijmegen, uiteraard gepresenteerd door held Albert-Jan Aartsen. Peejee beet toen met zijn mannen (waaronder zijn vader, die ooit een hit had) het spits af tijdens die voorronde. Er vielen me die avond 4 dingen op: Peejee had met zijn compaan (vriendje?) een geweldig lied en zong erg mooi, hij droeg uitermate fijne sokken en heeft een bos haar waar iedereen jaloers op is. Het vierde opvallende had ik nog nooit meegemaakt: Ergens middenin het nummer (vader van Peejee tokkelde op zijn gitaar) had Peejee met zijn compaan een kort gesprekje, zachtjes weliswaar maar goed te zien vanuit de zaal. Het leek heel ergens anders over te gaan dan waar ze mee bezig waren. Tot op de dag van vandaag ben ik benieuwd waar ze het over hadden. Was het ‘ik heb zin in een broodje shoarma’ of ‘zie je die jongen op rij 3?’. Hoe dan ook, een ander jurylid vond het maar niks maar ik vond het vernieuwend en tegendraads en met het fijne nummer wat Peejee met zijn mannen toen bracht, gaf ik hem pardoes 12 punten. Prestaties uit het verleden, echter, geven geen garantie voor de toekomst (score-bijsluiter).

Bram Kersten is een singer/songwriter uit het diepe zuiden van Nederland (en daar is het zo mooi!), muziek maken is zijn passie, hij is een bezige bij en hij vindt het geweldig weer mee te mogen doen aan het COC Songfestival. Wij (heel Nederland en ver daarbuiten) vinden het ook geweldig dat je meedoet, Bram!

Marco Mensink tenslotte heeft ontzettend veel zin in de finale. En wij (heel Nederland en ver daarbuiten) hebben ontzettend veel zin in de bijdrage van Marco. Hieronder lees je een trio-interview met de drie aimabele heren.

Wil je iets vertellen over je lied?

Bram: Mijn nummer heet “Proud”. Ik heb het geschreven voor mijn lieve lieve partner.

Ik ben enorm trots op hem en alles wat hij heeft bereikt en nog gaat bereiken. Ik zeg altijd: “If you got love, you can fight the world” Dat komt ook zeker terug in mijn liefdes ballad.

Marco: Het lied wat ik ga zingen is eigenlijk met een knipoog gezongen door een echte (hetero) man. Niet te serieus, maar toch zijn er wat herkenningspunten omdat ik zelf op mijn 34e uit de kast ben gekomen. Een heerlijk pakkend refrein welke het publiek niet snel gaat vergeten (hoop ik!)

Peejee: Plotseling werd ik gevraagd om voor COC Midden-Nederland een nummer te zingen. Een super toffe kans en een eer om Midden-Nederland te mogen vertegenwoordigen. Gelijk toen ik een nummer ging schrijven wist ik dat het over vakantie moest gaan. Mijn gedachten zijn de helft van de tijd in het buitenland en op avontuur. En hoe fijn is het om deze avontuurlijke gedachten te beleven met je lief!

Wat is je favoriete COC Songfestival moment?

Bram: Poehej. Mijn favoriete stuk uit het COC songfestival. ik denk dat dat naast mijn eigen deelnamen vorig jaar Les Boufées de chaleurs met hun hilarische nummer over Angela Merkel nooit meer zal vergeten. Ik heb daar zo hard om gelachen. Ik vond het geweldig dat ze zo’n leuke grappige muzikale act neer hebben durven zetten. Chapeau!!!

Marco: Mijn mooiste moment is natuurlijk het optreden van Merel Moistra, zij werd 1e maar werd gediskwalificeerd omdat het nummer te lang duurde. Zij had het publiek op haar hand en de lach aan haar derrière, dat zal ik niet snel vergeten. Peejee: Ik heb nu al twee keer meegedaan aan de voorrondes van het COC festival. Elke keer weer hangt er achter de schermen zo een mega gezellig sfeer! Het voelt als een familie die het elkaar gunt.

Wat wil je verder nog kwijt?

Bram: Dat ik enorm uitkijk naar 12 december. Ik vond het vorig jaar een hele inspirerende en geweldige ervaring en ben zeker van plan om dat dit jaar te evenaren.

Marco: Ik heb er zin in!

Peejee: Super koel vind ik het dat ik in de finale mag staan in de stad waar ik studeer en twee jaar woonde. Trots op Nijmegen!

Reactie van de interviewster: Al trek je 5 jurken tegelijk aan, al wapper je met je handjes en ben je fan van K3, echte mannen zijn complete mannen die open en eerlijk zijn en zichzelf durven zijn. Dat staat los van het feit of je loopt alsof je poepen moet (stoer doen). Maar dat geheel terzijde. Merel Moistra timmert overigens flink aan de weg en treedt regelmatig op en….je kunt ook nog op de sofa van Merel gaan liggen als je last hebt van wat dan ook. Check haar facebook pagina!

Lieve mannen, dank voor jullie fijne bijdrage aan deze wellicht laatste column vóór de finale. Natuurlijk komt er nog een column ná de finale en misschien, afhankelijk van de reacties, nog eentje ervoor want over the Curly Girls (Amsterdam, met onder meer beauty Monique Schadé, die al eerder voor Zeeland meedeed en in duet zong met Gerbert van Gent), Distortion (DWH Delft met een spannend en origineel nummer ‘Sugar Daddy’), stoere Silviah (COC Noord-Oost Brabant met ‘I wanna dance with some lady’) en Sjamke en de Mannen (wat een leuke poster, wauw!) met ‘In je hoofd’ voor COC Kennemerland heb ik nog niet (kunnen) schrijven. Mocht je een curly girl, Sjamke, Sylviah of sugar daddy-lover zijn, stuur me nog even snel een berichtje en ik zet je op het voetstuk wat je verdient.

Alle deelnemers ontzettend veel succes gewenst met de laatste voorbereidingen en tot volgende week in de Vereeniging te Nijmegen.

Liefs,

Tessa International

(het was weer een lange column, ik weet het, kort van stof zijn is niet mijn ding)

Comments are closed.